Vánoce

Joulu lähestyy. Joulua vietetään nykyisin Suomessa, kuten kaikkaialla maailmassa, kaupallisesti. Joulukuusi, kynttilät, joulupukit, lahjat ja jouluruuat kuuluvat joulun kuvaan. Monet suomalaiset matkustavat jouluksi etelään, koska he haluavat aurinkoon ja lämpöön. Joulun aika on Suomessa pimeä ja kylmä. Mutta ehkä juuri sen vuoksi kaikkialle sytytetään kynttilät.
Joulupukki onperinteinen joulun simboli, valkoparta vanha ukki, joka asuu Korvatunturilla Lapissa. Nykyisen modernin joulupukin työpaja on kuitenkin Rovaniemellä. Joulutontut eli joulupukin apulaiset hoitavat jouluvalmistelut., lahjat ja joulumainonnan.
Jouluaattona joulupukit lähtivät Korvatunturilta porovaljakolla ja jakoivat lahjat joka kotiin. Nykyisin he lentävät helikopterilla.
Jouluaaton aamuateria on usein joulupuuro. Kun joulukuusta koristellaan, tarjoillaan jouluglögit. Jouluaaton perinteinen ateria syödään vasta illalla. Siihen kuuluvat vanhat perinneruuat eli erilaiset laatikot. Alkupalana syödään tavallisesti lohta tai silliä ja rosollia. Pääruoka on kinkku, jonka kanssa tarjoillaan lanttulaatikkoa, porkkanalaatikkoa, perunalaatikkoa ja salattia. Jälkiruoka on perinteisesti luumukiisseli tai sekahedelmäsoppa.
Jouluäpivää vietetään usein perheen parissa. Käydään kirkossa ja viedään kynttilä perheenjäsenen tai ystävän haudalle.
Tapaninpäivä on vierailupäiva. Silloin tulevat sukulaiset ja ystävät iltapäiväkahville, jolloin tarjoillaan joululeivonnaiset: joulupullat, joulutortut ja piparkatut.

Ja nyt joululaulu!

Joulupuu on rakenttu,
joulu on jo ovella.
Namusia ripustettu
ompi kuusen oksilla.
Kuusen pienet kynttiläiset
valaisevat kauniisti.
Ympärillä lapsukaiset
laulelevat sulosti,
perkele.

5 komentářů:

Sid řekl(a)...

A teď česky! :D

Padmé Andrea řekl(a)...

Pán machruje... :) nebo to někde opsal :))))

Anonymní řekl(a)...

A já vim, a nepovim :)

Bragi řekl(a)...

Je to úvodní text k jedenácté kapitole Finštiny pro samouky a je čistě náhodou o Vánocích a čistě náhodou se mi dost líbil, i když ta koleda je opravdu velmi stupidní :)

Anonymní řekl(a)...

on pověděl :/