Kivikausi


Otravuje vás venčit psa?
Nevyhovuje vám pohrdavá autorita dominantní kočky?
Smrdí vám rybičky a želvy?
Špatně snášíte zvukové projevy papoušků a ptactva obecně?
Nemáte koule na krmení hada?
Bojíte se, že by vám hlodavci rozkousali všechny kabely v bytě?
Máte alergii na cokoliv chlupatého?
Chtěli byste zvířátko, ale na každém prostě vidíte nějakou tu vadu?


Máme pro vás řešení:
Pořiďte si kámen!


Kámen je ideálním společníkem pro člověka jednadvacátého století. Zatímco jiní domácí mazlíčkové smrdí, žerou, dělají otravné zvuky a zpravidla svou hloupostí demolují přilehlé okolí, kámen je až zbytečně nenáročný.
Nemusíte s ním několikrát denně chodit ven jako se psem, protože jeho metabolismus je naprosto bezezbytkový, a odpadá tak i nutnost manipulace s exkrementy všeho druhu. Kámen taky nikdy netrousí bobky a neudělá loužičku, vrátíte-li se výjimečně pozdě z práce. Ani vás nepovalí po návratu z nákupu mezi dveřmi aby ukázal, jak strašně se o vás tu půlhodinu bál.
Vy se pro změnu nemusíte bát, že vás přechytračí, či vám bude jinak dávat najevo svou intelektuální nadřazenost jako každá normální kočka. Také je, na rozdíl od kočky, naprosto vyloučené, že vás kámen úmyslně zabije ve spánku nebo že rozškrábe váš oblíbený ušák k nepoznání.
Zatímco odér rybiny nepovažuje většina zdravé populace za pozitivní jev, běžný kámen je naprosto bez vůně či zápachu a to za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Nepotřebuje žádné zvláštní prostředí a může být stejně dobře chován ve tmavém sklepě jako na slunném parapetu, aniž by jakkoliv výrazněji strádal. Existují i případy, kdy se kámen po dlouhodobém pobytu v extrémně chladném prostředí mrazáku dokonce rozmnožil.
Kameny jsou tiché, nebudou vás ráno budit pískáním, kvíkáním, mňoukáním a ani štěkáním, k němuž se neuchýlí ani tehdy, prochází-li kolem vašich dveří někdo cizí s jiným kamenem. Rovněž se vyhnete hloupému zvyku papoušků opakovat zaslechnuté zvuky, což ocení zejména lidé paranoidní, sprostí a záletní.
Kameny se živí výhradně radiací, které navíc potřebují hrozně málo, a není tedy třeba jim vůbec nic kupovat, vařit ani dodávat živé. Vše si vychytají takříkajíc ze vzduchu. Zatímco kočka, sklípkan i neškodně vypadající krajta mají každý rok svého života na kontě celou řadu mrtvých, unikátní stravovací návyky kamene jsou vhodné i pro útlocitné chovatele s výčitkami libovolného rozsahu.
Kámen nebude mít nikdy tu drzost přežít překousání přívodního kabelu k počítači a nikdy tím nevyhodí pojistky v celém bloku, protože jednoduše nemá motivaci ani vhodný aparát k tomu, aby kousal cokoliv, natož právě kabely. Jsou sice rasy kamenů, jejichž přítomnost nebude dělat dobře pevným diskům a elektronice obecně, ale je jich jen malý zlomek a jsou na první pohled rozeznatelné a diagnostikovatelné, takže se jim lze jednoduše vyhnout už při odchytu.
Kameny jsou hypoalergenní a tedy vhodné pro alergiky, astmatiky i simulanty. Ačkoliv existují lidé přesvědčeni o tom, že dokonce léčí, tento fakt zatím nebyl uspokojivě lékařsky potvrzen a tedy jej prozatím budeme považovat za klamavou reklamu. Rozhodně se ale nedá říct, že by kámen z vlastní vůle někdy někomu ublížil, nebyl-li k tomu donucen vnější mocí. Fakt, že se kameny chovají plně v souladu se zákony fyziky a nijak do svého pohybu nevkládají vlastní vůli, ocení zejména ti majitelé, kteří shledávají klasická zvířata nevycvičitelnými.
Kameny jsou mazlíčkové neskutečně tolerantní, nebude jim vadit přírůstek, ať už další kámen nebo jiné, horší zvířátko, a nelínají, nesyčí ani jinak neobtěžují neznámé lidi, což ocení zejména návštěvy. Kámen není pro svou laxní povahu ideální hlídač, ale v případě nutnosti jej lze použít jako hodně solidní zbraň a z historie je patrné, že soužití lidí a kamenů katapultovalo náš druh z opičího stádia k dominantnímu druhu na planetě.
A co je nejdůležitější: kámen nic nestojí! Nemáte-li vysoké nároky na rasu, a že je z čeho vybírat, není nic jednoduššího, než si nějaký ten exemplář odchytit venku ve volné přírodě. Kameny jsou snadná kořist a navíc se často vyskytují ve větších společenstvích, takže lze naráz polapit i velké množství budoucích domácích mazlíčků, jejichž aklimatizace je podobně triviální jako odchyt. Je také skvělým dárkem, zejména pro kapitána Očividného a jeho méně slavné, ale podobně snaživé kolegy.
Sám doma jeden kámen mám, chytil jsem ji v Tatrách u Popradského plesa, už ji mám skoro rok a nejen že si nemůžu stěžovat, dokonce mi nezbývá než to doporučit široké veřejnosti.

Lidi i hyeny, pěstujte kameny, nebuďte dyliny, vždyť čivav už je dost.




(a ostatně soudím, že by Jediland měl být aktualizován a Tess by zasloužila dostat kámen, případně kamenem)

4 komentáře:

Gwen řekl(a)...

Je pravda, že kámen je ideální domácí mazlíček, leč má dvě vady. Na mazlení se nehodí a má tendence se množit. Já sem začala před patnácti lety s jednim a už jich mám doma asi patnáct kilo.

Kendra řekl(a)...

Jako že by Tess dostala poštou kámen v obálce? Nebo našla hlavu kamene v posteli?

Bragi řekl(a)...

Za množení ale můžou nezodpovědní páníčkové a mazlení je otázka zvyku. Já spím se svým kamenem v posteli a nikdo si nestěžuje.

A obálka je coby přepravní prostředek dost nevhodná, ale pouvažuju o tom.

Kámen řekl(a)...

Tak si ma presvedčil. Pri najbližšej príležitosti si pôjdem chytiť poké.. kámen a skrotím si ho ako lišku. Bude fajn mať domáce zviera, ktoré neničí nábytok, nerozbíja vázy, nerobí mi jazvy, neciká kde nemá, neoblafne ma, že ešte nejedol aj keď už dostal nažrať od niekoho iného a tak.. A možno ma aj naučí poriadne sa kotúľať po zemi!