Suuri epäjärjestys

Mass Effect 3 má parádní multiplayer.

Navíc, jak jsem psal dříve, systém získávání nových věcí do něj je tak chaotický a náhodný, že jsem to už dlouho neviděl, ačkoliv jsem se o něco podobného sám snažil.
Pokud nevíte, o co jde, je to velmi snadné: postavy, zbraně a vybavení se získávají z balíčků, které si člověk může koupit za krví a dalšími tělními tekutinami potřísněné kredity. Existují čtyři úrovně vzácnosti (v pořadí modrá, stříbrná, zlatá, platinová) a tři druhy balíčků, jejichž cena odpovídá tomu, jak vzácné předměty z nich můžou padnout. Tam ale veškeré konvence končí, protože jinak jde o takovou loterii, že to nemá obdoby, a z nejdražšího balíčku vám sice teoreticky může padnout požadovaná zlatá postava, ale taky to může být čtyřikrát nepoužitelný balast a jedna zlatá karta Reset Powers1.
Důležité je ještě zmínit, že věci se v balíčcích můžou opakovat a je s tím i počítáno. Pokud znovu dostanete stejnou zbraň, jako už máte, nedostanete dvě, ale ta jedna se celkem znatelně vylepší. Odemkne-li se vám znovu povolání, které jste již odemkli, dostanete na něj nějaké zkušenosti a hlavně možnost si o trochu víc upravit vzhled. Dostane-li se zbraň na maximální, to jest desátý, level, z balíčků padat přestane, ovšem kdo by čekal, že to samé platí pro postavy, mýlil by se tak šeredně jako já.
Málo co se vyrovná pocitu, kdy po třech hodinách hraní zaběhnete do sámošky na konci vesmíru a nakoupíte tam za všechny kredity balíčky, v nichž doufáte nalézt aspoň něco použitelného, a najdete v nich kromě obvyklého smetí a dvou brokovnic taky devětkrát postavu, kterou už máte dávno odemknutou, maximálně omalovatelnou a na nejvyšším levelu.
Původně jsem chtěl z dlouhé chvíle zkusit vypočítat, jaká je šance, že se v nejbližší době zblázním, když ze všech těch věcí sháním jednu jedinou, ale asi bych pak měl tendence jít sázet Sportku, takže tu místo toho dám báseň Stephena Cranea. Takhle nějak si totiž představuji, že se k tomu staví tvůrci.

A man said to the universe:
“Sir, I exist!”
“However,” replied the universe,
“The fact has not created in me
A sense of obligation.”

A ostatně soudím, že by Jediland měl být aktualizován.


1 Ta umožňuje zpětně změnit schopnosti již vylevelované postavy, ovšem je v podstatě rychlejší to obejít tak, že si člověk tu postavu jednoduše založí znovu. Též známá jako „Golden FFFFFFUUUUUUUU“.

Žádné komentáře: