Voima herättää

Pár víceméně nespoileroidních postřehů k těm novým Star Wars:
(a určitě jsem ještě na spoustu věcí zapomněl)

Bylo to podstatně lepší, než jsem očekával. Nutno ale poznamenat, že jsem se fakt hodně bál, takže splnit tohle vlastně nebylo až tak těžké. Rozhodně to byly další Star Wars, byť jiné, a rozhodně se na to ještě někdy podívám. Ale...

Kylo Ren, o němž jsem někde četl, že by měl být unikátním záporným hrdinou, jakého ještě scifi nepoznalo, je úplně stejný emotrotl jako Anakin, jen míň modelka. Ovšem teď mě tak napadá, že mu možná všichni včetně mě trochu křivdíme: mohlo to být mnohem horší, například mu mohl jeden z učedníků přeběhnout na druhou stranu, což by on neunesl, odletěl neznámo kam a nechal zbytek galaxie, ať ho hledá podle mapy, kvůli které docela běžně umírají lidi. Mrk mrk.

Luka Skywalkera je tam tak akorát.

Většina postav, včetně strašně zlounského imperiálního oberführera, má maximálně dvojslabičná jména, asi aby se to dětem líp objednávalo v Happy Mealu.

Nejlepší scéna? Chewbacca na sněhu. Finální duel je hodně slušný, i když ten světelný meč se světelnou záštitou mi pořád přijde jako volovina, a kouká se na něj skoro stejně dobře jako na břinktyčkové finále Skryté hrozby.

Bez superzbraně to zjevně nejde. Vlastně mě ani tak neštvalo to, že je OP jako prase, ani její zničení díky jedné jedné slabině, jako ten popis v promo materiálech. Tahle věc prostě neničí celé soustavy, ničí úplně stejně jako Hvězda smrti jenom planety, akorát může pálit na víc cílů najednou...

Odkazů na původní trilogii tam bylo dost, ostatně celý příběh místy až moc připomíná Novou naději, ale mohlo jich být i víc. Možná nechybí obligátní rozhovor stormtrooperů o nové zbrani, ale kdyby místo jednoho z těch desítek obskurních mimozemšťanů šoupli jednu polonahou Twi'lečku nebo jednoho Rodiana, třeba by to trochu zjemnilo ten jinak silný stopařoidní pocit a já si přišel trochu víc doma.

Zdaleka nejvíc mě ale štve, že nevíme vůbec nic nejen o postavách, ale ani o událostech, co teď přepisují původní kánon. Tam po Impériu nastoupila Nová republika a všichni víme, že to zdaleka nebyl konec. Tady je nějaká republika taky, ale přesto je potřeba odboje, aby bojoval s Prvním řádem, což je nástupce Impéria, nebo tak něco? A nevysvětlených věcí je celá řada: proč má C-3PO červenou ruku, co byla zač ta zničená planeta, kde se vzala ta relikvie ve sklepě tisíc let staré mimozemšťanky a proč nikdo nevěří v Sílu, když od klonových válek nemohlo uběhnout víc jak šedesát let?

Doufám, že další díly natočí co nejdřív, ani ne tak kvůli odpovědím, kterých se nám možná ani tam nedostane, jako kvůli původním hercům. Harrison Ford možná zraje jako víno, ale o některé další se v následujících letech asi budu trochu bát.

Jako... bylo to dobré, ale nemůžu se zbavit dojmu, že za vylití vaničky i s Kylem Katarnem a dalšími špicovými věcmi z původního expandovaného univerza to prostě nestálo.

A ostatně soudím, že by Jediland měl být aktualizován, když se teď určitě vyrojí celá řada nových fanfikcí nejen o Wyggumovi.

Žádné komentáře: