Pitkä pila


Psal se rok 2100, tým špičkových dendrologů dokončoval důkladnou holografickou mapu všech stromů na území České lidově demokratické republiky a marně kroutili hlavami. Když v terénu nacházeli na zdánlivě náhodných místech nepůvodní druhy jako metasekvoj čínskou, sekvojovec obrovský a dokonce i několik sekvojí vždyzelených, doufali, že kompletní model jejich rozmístění vysvětlí, ovšem nestalo se tak. Dokonce ani genetický rozbor těchto exemplářů jim neposkytl kýžené odpovědi.
„Co to sakra?“ vyjádřil konečně vedoucí týmu myšlenky všech jednotlivců, nevěda, že se všichni stali obětí kanadského žertíku vymyšleného ještě v době, kdy byla jejich země relativně demokratická a lidi měli na podobné píčoviny čas.

A přesně o tom je projekt Metahvozd, vtip, jehož punchline tady klidně můžu prozradit, protože se jí nejspíš nikdo z nás nedožije. V následujících letech prostě hodlám ze semen nebo řízků vypěstovat co možná nejvíc výše zmíněných stromů a následně ty semenáčky zasadit na zcela náhodných místech tak, aby jejich rozmístění nedávalo případnému pozorovateli sebemenší smysl. Už za pár desítek let tak možná budou lidé někde tam venku chodit kolem bizarních trojic potomků sekvoje z amsterdamské zoo, metasekvoje ze zoo pražské a sekvojovce z Kunratického lesa.
Možná to nevyjde. Možná mi nic nevyklíčí, možná to všechno chcípne s příchodem nové doby ledové nebo to sežerou muslimáci, možná si tu otázku nikdo nepoloží, protože bude myšlení zakázané.
Ale už mám rozjetou stratifikaci, takže je to pořád pravděpodobnější než že se dožijeme aktualizace Jedilandu.

Žádné komentáře: