Viiskümmend halli varjundit

Já vím, že už to lehce přeháním, ale na literární okénko a trochu erotiky je čas vždycky, ne?

Protože mi postmodernismus už leze z uší, vzal jsem si na oddech jednu takovou lehčí věc, na kterou mě nepřímo navedla jedna nejmenovaná osoba. Takže za to celé vlastně může ona, ne já.
Jakou věc?

Fifty Shades of Alice in Wonderland
.
.
.
.
.
.
.

Jo, fakt to existuje, a zdaleka to není jediný Fifty Shades of Whatever počin.
A je to úplně boží.
Podle informací na Amazonu to má něco přes sto stránek, i když subjektivně bych to viděl na mnohem míň, a dá se to samozřejmě sehnat i méně legální cestou, než za ty tři dolary sedmdesát.
Asi se tak nějak nabízí srovnání s Fifty Shades of Grey, takže je na čase přiznat, že jsem to... no, četl je silné slovo, ale z akademických důvodů jsem se tomu věnoval trochu víc, než že bych si na Wikipedii našel shrnutí. Pro ty, co neměli tu čest: nestojí to za to. Asi do smrti nepochopím, jak z tohohle mohl být bestseller, ale smrdí mi z toho židovská magie Iluminátů a hromada švestiček z vlastní radioaktivní zahrádky. Asi dvakrát tam sice dojde k něčemu, co je řekněme explicitní, ale zbývajících pět set stránek je nejskandálnější to, jak je hlavní hrdinka totálně vylízaná.
Alenka pro dospělé je naproti tomu víceméně regulérní porno, ovšem tak vtipně napsané, že to za přečtení fakt stojí. Autor (píše pod pseudonymem Melinda DuChamp a imho je to chlap) si tam dělá srandu jak z Carrolla, tak sám ze sebe, plus jsou tam dvě geniální narážky na Edvinovu parťačku v blížícím se DMD a špetka diskordiánské filosofie. Oproti padesáti odstínům nudné šedi se tam pořád něco děje, nejsou tam absurdně bohatí upíři podnikatelé, paronomasia stíhá kalambúr a má to šťastný konec. Vlastně hned několik šťastných konců, if you know what I mean.
Jo a jsou tam básničky a našel jsem jenom jeden překlep.
A má to pokračování. Dvě.

Takže jestli nemáte co číst a nevadí vám zabrousit do končin neprobádaných a divokých, fakt doporučuju tohle. Dá se to stihnout za hodinu a půl v městské dopravě a málokdo vám vydrží číst přes rameno s kamennou tváří.
Rozhodně to ale není nic pro puritány, brambory a slabé povahy, což mi připomíná, že váhám, jestli si to dát do reading listu ke zkoušce z literatury nebo radši ne. V drabblech se to projeví naprosto samozřejmě.

Každopádně soudím, že by Jediland měl být aktualizován a že bych měl trochu zpomalit, ať si nevyplýtvám kvótu na celý rok.

Žádné komentáře: